Därför ska du ta vaccin mot TBE

TBE, fästingburen hjärninflammation, är en allvarlig sjukdom som orsakas av fästingbett. I princip räcker det med ett enda fästingbett under en sommar för att drabbas av TBE, men risken ökar naturligtvis ju längre tid man vista i fästingtäta områden. TBE orsakas av ett virus som förs via fästingen från djur till människor. De djur som oftast bär på TBE är gnagare och rådjur. Fästingen bär TBE i sin saliv, vilket gör att viruset snabbt tar sig över till den som blir biten.

Det går inte att behandla TBE, men det går att vaccinera sig, något som sker i flera omgångar och till slut ger ett fullgott skydd. Bor du i Stockholmstrakten och vistas på landet eller i skärgården under somrarna så bör du vaccinera dig mot TBE, eftersom det är ett enkelt sätt att skydda dig mot en sjukdom som kan få allvarliga konsekvenser om det vill sig illa.

TBE är vanligast i Stockholms skärgård

Även om TBE har börjat sprida sig mot landets västra och sydligaste delar, så är det fortfarande på östkusten utanför Uppsala och Stockholm som sjukdomen är vanligast förekommande. Stockholms skärgård är en av de mest utsatta platserna, med många TBE-fall varje år. Även runt Mälaren är TBE vanligt. TBE finns även utomlands, framför allt i öst- och centraleuropa, i Baltikum, på Åland och i södra Finland. I Ryssland och österut finns en annan variant av TBE som sprids av taigafästingen.

TBE kan ge permanenta besvär

Det är bäst att inte ta några risker med TBE. Det är en sjukdom som inte alltid ger symtom, men får man hjärninflammation kan den få allvarliga konsekvenser. De första symtomen på TBE brukar vara en lätt feber som går över efter några dagar. Därefter återkommer febern, vanligtvis betydligt högre och man får även svår huvudvärk samt i vissa fall kramper och till och med förlamning.

De flesta som får svåra symtom av TBE hämtar sig helt, men för en del kan symtomen bli långvariga eller permanenta. Permanenta minnesstörningar, förlamning och i mycket sällsynta fall även dödsfall förekommer. På grund av de konsekvenser TBE kan ge brukar det kännas väldigt tryggt att ha vaccinerat familjen om man vistas i fästingtäta områden under sommarhalvåret.

Vaccin mot TBE ger ett gott skydd

Att vaccinera sig innebär ett gott skydd, men det krävs flera doser. Det första året får man tre doser. De första två tas med ett par månaders mellanrum och därefter kan man fylla på efter ca ett halvår. Först när du fått tre doser har du ett bra skydd, men du har ändå ett visst skydd redan efter första sprutan. Alla tre doser bör tas inför samma fästingsäsong, så börja gärna vaccinera dig i oktober-november för att kunna ha ett bra skydd till sommaren. Efter de tre första doserna behöver du fylla på TBE-vaccin en gång efter fyra år och därefter vart femte år.

I Stockholm kan du vaccinera dig mot TBE på någon av Svea Vaccins 15 mottagningar som finns både inne i stan och i flera förorter och kranskommuner. Det går utmärkt att komma förbi på drop-in med hela familjen, väntetiderna är sällan långa och själva vaccineringen går fort.


Senast uppdaterad: 21 oktober 2020
Granskare: Somayeh Satarvandi, Leg. sjuksköterska


Specialister på alla former av vaccin.

21 Oct 2020