Vilka vaccin behöver du inför resan?

Du som ska ut och resa kan behöva vaccinera dig mot vissa sjukdomar som finns i destinationslandet. Vi hjälper dig att se över ditt skydd!

En utlandsresa kan innebära äventyr, nöje och spänning, eller kanske bara en chans att koppla av och få göra “ingenting” ett par veckor medan kroppen återhämtar sig med sol och bad. Men tyvärr kan resor också få snöpliga slut eller tråkigt efterspel, om man råkar bli smittad av någon sjukdom som immunförsvaret inte förmår skydda mot.

Det finns många sjukdomar som vi inte har här i Sverige men som är relativt vanligt utomlands, framför allt utanför Europa men även i länder relativt nära Sverige. Därför ska du alltid se över ditt vaccinationsskydd om du planerar att resa utomlands. Bor du i Stockholm har du alltid nära till en av Svea Vaccins drop-in vaccinationsmottagningar, där du kan få hjälp att se över ditt grundskydd inför resan.

Vaccinering gör din resa säkrare

Precis som din reseförsäkring gör din resa tryggare om du skulle råka ut för en olycka eller bli av med pass eller kreditkort under resan, så ger vaccinering dig ett utökat skydd mot att bli smittad av sjukdomar som finns i destinationslandet. Medan en del sjukdomar kanske bara ger dig diarré eller lätt feber så finns det andra som kan vara betydligt allvarligare, och därför är det viktigt att veta vilka risker som finns och hur du bäst kan skydda dig under resan.

Kommer du in till någon av Svea Vaccins mottagningar i Stockholm kan vi utifrån ditt resmål, din ålder och din vaccinationshistorik göra rätt bedömning av vilka vaccin du behöver. Är du osäker på vilka vaccin du fått som barn så är det säkrast att du vaccinerar dig på nytt, det finns ingen risk med att vaccinera “en gång för mycket”.

Behövs vaccin vid resor inom Europa?

Det är framför allt om du ska resa till länder i andra världsdelar som vaccination brukar behövas, men även i europeiska länder, särskilt i östeuropa, finns områden där sjukdomar förekommer som vi knappt har i Sverige.

Vaccinering mot hepatit A och B rekommenderas alltid vid resor till Östeuropa, och ska du stanna en längre tid i till exempel Bulgarien, Moldavien eller Turkiet så kan det vara en god idé att även vaccinera dig mot tyfoidfeber och tuberkulos. TBE, som även vi svenskar ju är bekanta med, sprids via fästingar även i Finland, Baltikum, Ryssland och centraleuropa.

Drop-in vaccinering i Stockholm

Du bör vara ute i god tid om du vill ha ett fullgott vaccinationsskydd när du reser utomlands. Minst en månad i förväg är det bra om du tittar in till oss. Skulle det vara så att du missat att vaccinera dig är det dock ändå bättre att göra det lite för sent än att inte göra det alls. Alla Svea Vaccins mottagningar i Stockholm erbjuder drop-in, vilket gör det enkelt och bekvämt att vaccinera dig när du till exempel är ute och handlar.

På våra vaccinationsmottagningar kan vi hjälpa dig att se över ditt skydd och ge dig rätt vaccin, men även ge dig andra tips inför resan och vad som kan vara bra att tänka på. Behöver du ta flera olika vaccin lägger vi upp en plan som passar dig och ser till att du har ett fullgott vaccinationsskydd när avresedagen väl kommer.


Senast uppdaterad: 24 september 2020
Granskare: Somayeh Satarvandi, Leg. sjuksköterska


Specialister på alla former av vaccin.

24 Sep 2020